joi, 5 iunie 2014

August: Osage County (2013)

Meryl Streep, Julia Roberts, Sam Shepard, Chris Cooper, Ewan McGregor, Abigail Breslin, Dermot Mulroney. Ei sunt actorii din aceasta ecranizare a piesei scrise de Tracy Letts, versiunea 2014.Povestea unei familii putin spus neobisnuit de dezintegrata, dar in acelasi timp, legata de asemanarile comportamentale ale parintilor si a celor trei fete ale familiei Weston. Beverly si Violet Weston au fost doi oameni saraci in tinerete, care au luptat pentru ceea ce au dorit sa devina sau sa obtina in viata. Au fost doi oameni inteligenti care au trait in Osage County si care au ajuns sa isi implineasca visul de a obtine confort material si cariere de invidiat; au avut grija ca fetele lor sa nu duca lipsa de educatie si tot ceea ce e necesar unui copil pentru a se dezvolta sanatos (in acceptiunea societatii anilor '60, '70). Copii lor au crescut si fiecare dintre ei si-a croit un drum propriu, mai aproape sau mai departe de parinti si casa parinteasca; mai aproape sau mai departe de asteptarile pe care parintii  le aveau de la fiecare dintre ei...

Scriu despre un film deloc usor de digerat; incercand sa-l incadreaz intr-un gen, as fi tentata sa alatur genului dramatic(!) si cel al comediei negre, insa mi se pare fortat. E un film care e complet deschis, care arata realitati care-i dezbina si pe cei pe care nu-i puteai crede mai dezbinati de cat erau pana la acel moment. Un film care prezinta viata in cele mai tari culori ale ei, in cele mai grele momente ale ei, unde speranta de bine si de schimbare radicala nu-si are locul, desi ar vrea sa incolteasca - pentru un moment. Un film care contine brutalitate verbala si fizica, sarcasm, manipulare psihologica la cel mai inalt nivel, incest, rautate etc.
E un film extraordinar, cu o actrita principala mai mult decat perfecta! O Meryl Streep care se depaseste pe sine, care transmite disperarea, nestatornicia psihica si inteligenta ascutita a personajului ei la maxim. O Julia Roberts neobisnuit de brutala (pentru mine) si directa verbal! O pleiada de actori care intregesc cercul si care ajuta la redarea acestei povesti traita pe campiile aride din Osage County.Niciun comentariu: