luni, 6 ianuarie 2014

Don Jon (the movie)






Ma uit la "Don Jon", deci acesta e un live- blogging!

E ciudat mixul de sentimente si reactii pe care le genereaza in mine, ca spectator; la inceput il compatimesc si totodata imi vine sa-l iau la misto pe personajul principal masculin din cauza "custii" in care traieste si a oblonismului(!) de care sufera. Mai apoi il admir putin pentru ca isi da interesul (chiar daca pentru a atinge un scop frivol) sa aiba o relatie, sa schimbe ceva in viata-i insipida. Ulterior, in decursul relatiei, joaca de-a v-ati ascunselea cu iubita in ceea ce priveste "pasiunea" lui pentru porno, dar si felul in care ea il "determina" sa-si schimbe nivelul social, educational si profesional cu promisiuni sexuale, condimenteaza actiunea din punct de vedere al complexitatii filmului... 
Pastrarea aparentelor in fata prietenilor, a familiei lui si a actualei prietene si a oricui din jur e si ea una dintre preocuparile zilnice ale lui Jon, dar il oboseste si pe el, pana la urma. 

Mi-a placut foarte mult, in schimb, interventia personajului feminin secundar cu care el se implica sexual si afectiv; Julliane Moore e extraordinara in rolul ei de "ghid" al noului barbat in lumea reala si mai ales intr-ale relatiei cu o alta femeie, si fiind asta/astfel pentru el, ajuta la iesirea la suprafata a realului Jon, cel mult mai simplu si sincer, care deja arata altfel si se manifesta altfel din toate punctele de vedere. 
Avand in vedere ca e primul film regizat si scris de Joseph Gordon- Levitt, e prea tare! Pentru ca desi pare a avea un subiect frivol, despre relatiile sentimentale si valorile tinerilor din ziua de azi- asta la inceput, pana la urma se dovedeste a fi o lectie de viata despre ceea ce inseamna schimbarea -ce poate interveni neasteptat in viata oricui, oricat de sigur ar fi (acela/aceea) ca prezentul e cea mai buna varianta a lui/ei ca om!

Apropos de mixul de sentimente pe care l-am trait pe tot parcursul filmului, am incercat, pe rand: dezgust, dispret, uimire, compasiune, speranta, multumire, admiratie! Si ordinea a fost in mare, cea in care le-am scris; de aceea, nedorind sa detaliez prea mult pentru cei care cauta o parere generalissima despre acest film, va spun doar ca este un film diferit si fresh, desi la inceput nu promite asta! A, da: sfarsitul e complet neasteptat!!!


"We're ...fucking lost...together." - final line of Jon





Niciun comentariu: