miercuri, 10 noiembrie 2010

Facebook- retea de socializare

Creata in 2003 de Mark Zuckenberg, pe vremea aceea student al Harvadului (in varsta de 19 ani), aceasta retea de socializare super populara in intreaga lume, are aproximativ 500 milioane de utilizatori si a ajuns sa fie folosita in aproximativ douasute sapte tari. In prezent afacerea "Facebook" valoreaza 25 miliarde de dolari.Tocmai ce am terminat de vizionat "The Social network", regizat de celebrul David Fincher ("7even", "Fight Club" "The curious Case of Benjamin Button", "Zodiac"...), film care are la baza povestea crearii Facebookului, dar mai ales a fondatorului ei. Actorul ales sa il interpreteze pe M. Zuckenberg este Jesse Eisenberg, de origine evreiasca, asemenea lui Zuckenberg, si doar cu un an mai batran decat acesta din urma, Jesse interpreteaza excelent rolul principal. Comportamentul lui este unul al unui copil hiper-capabil si inteligent, mereu preocupat de crearea a ceva nou si inovativ. In filmul de fata, Zuckenberg este prezentat ca un personaj sarcastic, cu putin succes la fete, sau poate mai degraba cu prea putin interes manifestat fata de ele, din pricina preocuparii lui pentru The facebook (care era numele original al retelei de socializare). Insa, tinand cont de prezentarea din film, se pare ca nasterea acestei retele a avut la baza frustrarea personajului principal dupa despartirea de prietena sa. Astfel, aflat in fata computerului, scriind pe blogul sau cuvinte urate la adresa fostei lui si ajutat de alcoolul baut, Mark creaza o aplicatie- site prin care toate pozele fetelor din campusul Harvadului vin afisate pe un sait, rugand vizitatorii lui sa o aleaga pe cea mai draguta/ buna dintre ele. Succesul acestui sait creat intr-o noapte conduce la distrugerea retelei Harvadului, Zuckenberg suportand consecintele celor 22.000 de vizite care au dus la aceasta distrugere.

Nu la mult timp dupa acest incident, el va lansa Facebook-ul, reteaua de socializare devenita cea mai tare si populara din lume, tinand cont de cifrele pe care le-am enumerat mai sus. La 20 de ani va parasi Harvardul, iar la 23 de ani va intra in topul Forbes ca fiind cel mai tanar miliardar din lume.

Ma limitez doar la atatea detalii despre film, dar personal, m-a impresionat atat interpretarea lui Jesse Eisenberg, cat si filmul in sine, dar cea mai tare a fost povestea care l-a inspirat. E fascinant cate jocuri ascunde o asemenea "inventie"; te pune pe ganduri si iti mai da si de gandit- pentru acasa, daca prieteniile mai pot sa fie la fel ca si atunci cand notorietatea si relatiile castigate pe seama ei, si de ce nu- banii, nu stateau intre prieteni.
David Finch are meritul de a se fii jucat cu cele trei planuri temporale in cadrul filmului, miscare care a dat complexitate peliculei. Pe langa asta, el are meritul de a fii ales o echipa tanara de actori, printre care si Justin Timberlake, care drept vorbind, nu a fost mai prejos decat actorii profesionisti; alaturi de el Andrew Garfield (Eduardo Severino) si mai sus mentionatul Jesse Eisenberg.Din partea mea filmul primeste un binemeritat 9!Vizionare Placuta si voua! :)

Niciun comentariu: