vineri, 19 august 2011

Ciocoflenderu'





Nascut la 27 ianuarie 1936, in Cluj, Florin Piersic este unul dintre cei mai iubiti actori romani contemporani, cu o filmografie remarcabila si extrem de cuprinzatoare, dintre care rolurile lui Margelatu' si a lui Pintea Viteazul sunt doua dinte cele mai iubite interpretari ale sale.
Om deosebit de talentat, cu un umor contagios si un dar oratoric cum rar intalnesti, Piersic reuseste sa aiba admiratori si fani din toate categoriile sociale si de toate varstele- asta din pricina sinceritatii si a daruirii cu care iti spune un banc mai deocheat sau, dimpotriva, iti povesteste o intamplare induiosatoare sau recita o poezie de Arghezi.

Am vizionat in ultimele doua zile, cam tot ce am gasit pe youtube despre el: emisiuni, gale, baluri, momente cu bancuri s.a.m.d. Tot ce am vazut m-a facut sa vreau sa ascult si mai mult din ceea ce are de impartasit si de povestit: cum ziceau alti romani care il admira, as fii putut sta pana dimineata sa ascult povestile lui Florin, pentru ca sunt captivante, foarte amuzante si aducatoare de foarte buna dispozitie.

Cele mai frumoase clipuri pe care le-am urmarit online au fost cele trei parti ale Galei "10 pentru Romania- Transilvania" (gala ce a premiat oameni politici, de afaceri, artisti si cantareti clasici si de muzica populara originari din Transilvania), ce a avut loc in Decembrie 2010 la Teatrul National "Lucian Blaga" din Cluj Napoca.
Vi le atasez aici, in ordine:

Partea 1



Partea a 2-a


Partea a 3-a


Poate pasiunea mea pentru actorul Florin Piersic, astazi in varsta de saptezeci si cinci de ani, ar fii mai greu de inteles de cei de varsta mea, insa daca inca nu il cunoasteti pe omul si actorul Florin Piersic, chiar si 10 minute dintr-unul din aceste trei clipuri va pot demonstra cat de placut e sentimentul de a vedea si asculta un om atat de talentat si neschimbat de traiul in capitala si de faima; e acelasi ardelean, vorbeste in dulcele grai clujean oriunde ar fii si e mereu mandru de radacinile sale, de parintii sai, de oamenii pe care i-a intalnit si nu in ultimul rand, de faptul ca e roman.

Scriu despre el astazi si aici, deoarece nu vreau sa ajunga si el "printre stele", cum singur spune despre cei dragi lui care au disparut dintre noi, si abia apoi sa ma apuc sa laud aptitudinile actorului si calitatile omului ce a fost. Asta ar fii deja desuet si in plus, mi-ar suna a ipocrizie. Vreau sa evit asadar aceasta situatie cliseistica deja in Romania si in lume, si sa pot sa spun si sa promovez gigantii artisti  pe care Romania ii are- indiscutabil, cata vreme ei sunt inca contemporani cu noi!

Niciun comentariu: